Wat is steigerhout?

Steigerhout is vurenhout. Het heeft de naam steigerhout gekregen van zijn voornaamste gebruik, namelijk op steigers. Dit vurenhout is de beste vriend van de bouwvakker om verschillende redenen.

  • Flexibel
  • Sterk
  • Geschikt voor buiten
  • Licht in gewicht
  • Relatief goedkoop

Dit zijn maar enleke van de vele voordelen van dit hout.

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar (Picea abies of Picea excelsa). De fijnspar komt voornamelijk voor in Polen, Zweden, Rusland, Frankrijk maar ook België!

Let op vurenhout is geen Den, dit is een veel voorkomende associatie de structuur tussen de fijnspar en den verschillen alsook de appels die hieraan groeien. Bij de fijnspar zijn de langere appels dan bij de Den.

Links Den, Rechts Fijnspar.

Vurenhout heeft een lichte kleur met grove of fijne nerven. Dit is sterk afkanhelijk van waar de boom groeide. Bij laagvlaktes zullen de nerven grover zijn en bij fijne nerven zal dit uit de bergstreek komen.

Het drogen van vurenhout is snel en makkelijk. Het beste droog je het verse hout op een temperatuur van 70°c om te voorkomen dat er nog harsuitvloei is.

Vurenhout is makkelijk te verwerken door zijn zachte aard. Dit is een voordeel maar ook meteen een nadeel van deze houtsoort. Door de zachtheid van dit hout is er meer kant op putten. Het voordeel is dat dit enkel toedraagt aan een nog stoerder uiterlijk van het afgewerkte product.

Bevestiging is mogelijk met lijm, nagels en schroeven. Bij gebruik van schroeven steeds voorboren anders zal het hout gaan splijten.

De diktes van vurenhoutplanken varieert: 19/22/25/32/38/50/63/75 mm

De breedtes: 75/100/125/150/175/200/225 mm

De Lengtes: 1000/2000/3000/5000 mm

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.